محیط توسعه یکپارچه (ide) یکی از جدیدترین نرم افزارهای موجود در بازار است که برنامه نویس ها با کمک امکانات و قابلیت هایی که این سیستم دارد، به کدنویسی برنامه های خود می پردازند. به طور کلی دغدغه اکثر مهندسانی که در بخش یادگیری ساخت ماشین و همچنین علم داده مشغول به کار هستند، انتخاب کردن ابزارهای مناسب برای کارشان است. یکی از این برنامه ها، محیط توسعه یکپارچه بوده که مورد استفاده اکثر توسعه دهندگان قرار می گیرد. این نرم افزار بیشتر برای کار کدنویسی به کار می رود؛ چرا که بخش اصلی هر برنامه ای هم دادن کد به آن است. به نظر شما یک برنامه ide چه خصوصیانی باید داشته باشد؟ چند مدل از این برنامه ساخته شده است؟ چرا استفاده از نرم افزارهای ide بهترین راه برای کدنویسی است؟ برای اطلاعات بیشتر درباره کاربرد IDE تا آخر این مطلب از مجله برنامه نویسی الکامکو همراه ما باشید.
تعریف محیط توسعه یکپارچه (ide)
محیط توسعه یکپارچه یا integrated development environment، مخفف IDE است و به نرم افزارهایی گفته می شود که با کمک آن برنامه نویس ها، همه امکانات و قابلیت های مورد نیاز برای کدنویسی کردن برنامه های خودشان را در اختیار دارند. به طور کلی IDE یک محیط گرافیکی است که عمدتا همه یا شماری از تجهیزات و ابزارهای مورد نیاز برای توسعه دادن سایر نرم افزارها را در خودش به صورت یک جا دارد. در انواع محیط های توسعه، دسترسی پیدا کردن به ابزارها و همچنین اعمال آن ها درون پروژه های جاری آسان است. به طور کلی محیط های توسعه یکپارچه دارای قابلیت های زیر هستند که با کمک آن ها کار برنامه نویسان برای کدنویسی راحت تر می شود. | برنامه نویسی چیست؟
- ویرایشگرهای سورس کد
- کامپایلر (مفسر)
- ابزار ساخت اتوماسیون
- اصطلاح کننده های خطا
امکاناتی موجود در محیط های توسعه یکپارچه
محیط یکپارچه توسعه، به رفع ایرادات و عیب های برنامه ها و نرم افزارهای کدنویسی می پردازد که با سرعت زیادی مشکلات این سیستم ها را حل می کند. از طرفی این محیط، کدها را به شکل رنگی به نمایش می گذارد. حتی یکی دیگر از ویژگی های ide هم، ویرایش کردن و نوشتن کد به شکل پیشرفته است که این کار را با کمک امکانات و قابلیت های پیشنهاددهنده اتوماتیک انجام می دهد. در نتیجه با به کار بردن محیط توسعه، با نوشتن اولین حرف، یک دستور کامل از اسم های پیشنهادی، برای کاربر ظاهر می شود.
همچنین بخوانید: مزایای برنامه نویسی چیست؟
تفاوت بین محیط توسعه (IDE) با ویرایشگر متنی
بیشتر تفاوت محیط توسعه IDE با ویرایشگرهای متنی، در قابلیت هایی است که به آن ها مجهز شده اند. مثلا notepad که در ساختار ویندوزها وجود دارد نوعی ویرایشگر متنی Text) Editor) است و به ویرایش متن ها می پردازد؛ ولی قادر به انجام کار دیگری نیست. سایر ویرایشگرهای متنی مثل Sublime یک نوع code editor هستند که به قابلیت های زیادی مثلsyntax highlighting برای رنگ بندی کدها مجهز شده اند. این برنامه به کاربران این امکان را می دهد تا بتوانند آسان تر کار کدنویسی خود را انجام بدهند و اشتباهات ساده آن ها را مثل جا انداختن علائم نگارشی رفع کنند. اما IDE، علاوه بر همه ویژگی هایی که ویرایشگرهای متنی دارند، به خصوصیات پیشرفته تری مجهز شده اند که در زیر آورده شده است.
همچنین بخوانید: فریم ورک چیست؟ | بهترین فریم ورک ها برای طراحی سایت کدامند؟
- وجود خطایاب های پیشرفته یا Debugger
- ویژگی بصری سازی انواع کد در زمان کدنویسی
- وجود انواع شبیه ساز مثل شبیه سازی های سرور بر روی ویندوز
- پشتیبانی کردن از انواع مدل های فریم ورک و همچنین کتابخانه های مختلف
نکته: بعضی از افراد به سرعت کدنویسی بالایی نیاز دارند؛ بنابراین لازم است که به سراغ انواع ویرایشگرهای متنی بروند. چون که محیط های توسعه یکپارچه (IDE) به خاطر حجم بالایی که دارند، معمولا سرعت کندتری نسبت به ویرایشگرهای متنی خواهند داشت.
همچنین بخوانید: سایت های فریلنسری برنامه نویسی | معرفی سایت برای گرفتن پروژه های برنامه نویسی | سایت های تمرین برنامه نویسی
انواع IDE و ویژگی آن ها
با توجه به سرعت بالای تغییرات و همچنین پیشرفت زیاد تکنولوژی در عصر امروز، لازم است که برنامه نویسان از به روزترین IDE برای PHP و همچنین برنامه نویسی خود استفاده کنند. در زیر چند مورد از بهترین محیط های توسعه یکپارچه با خصوصیاتی که دارند، آورده شده است.
دسته بندی ide های برنامه نویسی:
معمولاً برای همه زبانهای برنامه نویسی موجود، IDE وجود دارد. هر کدام ویژگیهای متفاوتی را ارائه میدهند که به برنامه نویسان امکان ایجاد کدهایی با کیفیت بالا، سرعت و کارایی مناسب را خواهند داد. در ادامه برخی از انواع IDEها فهرست شدهاند:
-
IDEهای چندزبانی (Multi-Language IDE):
این نوع ابزارها از بیش از یک زبان برنامه نویسی پشتیبانی میکنند. به عنوان مثال «ویژوال استودیو» یک ابزار محیط توسعه یکپارچه چندزبانی به حساب میآید که به عنوان یکی از بهترین IDEها به دلیل داشتن ویژگیهای باورنکردنی و پشتیبانی مداوم از افزونههای مختلف شناخته میشود. میتوان زبانهای برنامه نویسی جدیدی را که به صورت پیشفرض در IDE ویژوال استودیو وجود ندارند، با استفاده از افزونه به این IDE اضافه کرد.
همچنین بخوانید » آموزش صفر تا صد فلاتر
-
IDEهای توسعه موبایل:
IDEهای بسیاری برای توسعه زبانهای برنامه نویسی موبایل وجود دارند و با گسترش بازار ساخت اپلیکیشنهای موبایل روزبهروز در حال افزایش هستند. توسعه دهندگان اپلیکیشنهای موبایل پلتفرمهایی را میخواهند که بر این نوع توسعه متمرکز باشند تا برنامههای مؤثر و کارآمدی ایجاد کنند. به عنوان مثال، «Android Studio» و «Xcode» ابزارهای محیط توسعه یکپارچهای هستند که برای توسعه پلتفرمهای سیستم عاملهای «Android» و «iOS» مورد استفاده قرار میگیرند. بهترین زبان ها هم برای برنامه نویسی اندروید کاتلین و جاوا است. که در پیج زیر می توانید به هر دو دوره آموزش زبان Kotlin و اموزش جاوا دسترسی داشته باشید.
همچنین بخوانید» آموزش برنامه اندروید استودیو | نحوه نصب اندروید استودیو | نرم افزار اندروید استودیو برای اندروید
-
IDEهای مبتنی بر وب و فضای ابری (Web | Cloud-Based IDE):
IDEهای مبتنی بر وب و فضاهای ابری در مقایسه با ابزارهای محیط توسعه یکپارچه Local دارای ویژگیهای منحصر به فرد بسیاری هستند. برای مثال محیط توسعه یکپارچه «SaaS» میتواند وظایفی که نیازمند زمان زیادی هستند را بدون در نظر گرفتن منابع محاسباتی یک ابزار Local یا همان محلی پیادهسازی کند. IDEهای Cloud اغلب «مستقل از پلتفرم» (Platform-Independent) هستند و امکان اتصال به چندین ایجاد کننده ابری را فراهم میکنند.
-
IDE زبانهای برنامه نویسی خاص:
این نوع از انواع IDE ها مخصوص زبان های برنامه نویسی خاصی هستند. مثلا IDEهای «Jikes» و «Jcreator» برای زبان جاوا، IDEهای «CodeLite» و «C-Free» برای زبانهای C و ++C و «Idle» برای زبان پایتون توسعه یافتهاند و فقط مختص به زبان برنامه نویسی مخصوص به خود هستند.
سخن پایانی درباره کاربرد IDE ها در برنامه نویسی
بعد از این که فهمیدیم معنی ide چیست، باید بگوییم که در عصر فناوری اطلاعات، به برنامه نویسان، توسعه دهنده و همچنین به محیطی که در آن به برنامه نویسی می پردازند، محیط توسعه یکپارچه (ide) می گویند. پس باید گفت که IDE یک محیط بزرگ برای برنامه نویسی است که می تواند مجموعه ای از برنامه ها و نرم افزارهایی که شامل (Code Editor)، کامپایلر، (Debugger) و رابط گرافیکی است را به طور یک جا در اختیار توسعه دهندگان قرار بدهد تا این افراد بتوانند به راحتی و بدون هیچگونه دغدغه ای کدهای برنامه خودشان را تولید کرده و برنامه نویسی کنند.
در صورتیکه علاقمند به یادگیری برنامه نویسی هستید و هیچ پیش زمینه ای از این تخصص ندارید، می توانید اقدام به تهیه آموزش های سایت الکامکو کنید زیرا هر دوره از دوره های موجود در آموزشگاه برنامه نویسی الکامکو از سطح پایه تا پیشرفته و از صفر تا صد هستند و همچنین پروژه محور و مهارت محور هستند و در نهایت پاسخگوی نیاز بازار کار برنامه نویسی می باشند. | مشاهده همه دوره های برنامه نویسی الکامکو