در این مقاله می خواهیم بررسی کنیم که برنامه نویسی سرور یعنی چه؟ برنامه نویس بک اند کیست و چه وظایفی دارد و برای استخدام چه مهارتهایی باید داشته باشد؟ حقوق برنامه نویس سرور چقدر است؟ بهترین زبان برای برنامه نویسی سمت سرور برای طراحی وب، طراحی اپلیکیشن و طراحی نرم افزارهای ویندوزی چیست؟ برای دانستن جوابها در ادامه با سایت برنامه نویسی الکامکو همراه باشید.
برنامه نویسی بک اند چیست؟
هر وب سایت یا اپلیکیشنی که شما می بینید ترکیبی از فناوری و برنامه نویسی است که شامل قسمت هایی است که شما به عنوان کاربر عادی اصلا آن را نمی بینید و فقط طراحی سمت وب یعنی فرانت اند (Front End) را می بینید نه برنامه نویسی سمت وب یعنی بک اند (Back End) را!
این قسمت هایی که گفتیم سه بخش هستند که کاربر هرگز نمی بیند: یک سرور، یک برنامه کاربردی و یک پایگاه داده.
برنامه نویسی Back End یا برنامه نویسی سمت سرور به چند بخش تقسیم می شود که این بخش ها با هم همکاری می کنند. حالا سوال اینجاست که این بخش ها چطوری با هم کار می کنند؟
- بخش فرانت اند (Front End): مثلا شما می خواهید از سایت دیجی کالا محصولی را به صورت اینترنتی خرید کنید. خب تمام چیزهایی که شما در این سایت می بینید در واقع بخش فرانت اند (Front End) هستند.
- بخش پایگاه داده (Database): وقتی شما به عنوان مشتری محصولی را انتخاب می کنید باید در سایت ثبت نام کنید و اطلاعاتی مانند نام و شماره موبایل و … را وارد کنید. در واقع این اطلاعات در قسمت پایگاه داده ذخیره می شوند.
- بخش برنامه (Software): وقتی شما محصولی را از سبد خرید حذف یا اضافه می کنید یا اطلاعات وارد شده را تغییر می دهید، برنامه نوشته شده این آیتم ها را در پایگاه داده تغییر می دهد.
- بخش سرور (Server): سرور یک کامپیوتر قدرتمندی است که از راه دور به برنامه یا همان نرم افزار بک اند دسترسی داشته و آن را اجرا می کند تا درخواستهای مشتریان را انجام دهد.
- بخش بک اند (Back End): در نهایت وقتی می خواهید محصول را خریداری کنید قسمت بک اند برنامه وب با سرور ارتباط برقرار می کند تا تغییراتی را که در پایگاه داده ذخیره شده را روی سرور ایجاد کند.
برنامه نویس بک اند چیست یا در واقع کیست؟
برنامه نویس بک اند کسی است که فناوری های که مربوط به نمایش وب سایت یا اپلیکیشن به کابران می شود را ایجاد و نگهداری می کند.
در واقع برنامه نویسان بک اند وظیفه ایجاد، نگهداری، آزمایش و اشکال زدایی کل پشت صحنه سایت یا اپلیکیشن را بر عهده دارند که شامل نوشتن API ها، نوشتن کد برای ارتباط با پایگاه داده، ایجاد کتابخانهها، کار روی فرآیندهای تجاری و معماری داده ها و موارد دیگری که همگی باعث بهبود سایت یا اپلیکیشن می شوند است.
وظایف برنامه نویس بک اند چیست؟
وظایف برنامه نویس بک اند به هدف شرکت مورد نظر مربوط است و همه اینها با توجه به توافق بین کارفرما و برنامه نویس سرور پیاده سازی می شود و اینطور نیست که همه یک مسولیت ثابتی برای همه پروژه ها داشته باشند.
- گرداوری و تجزیه و تحلیل داده ها، فرآیندها و کدها
- عیب یابی مشکلات و شناسایی کارهایی که باعث بهبود کارها می شود (زیرا تمرکز اصلی یک برنامه نویس سرور، بر روی کدگذاری و رفع اشکالات است)
- انجام عملیات مربوط به تست های UI بهینه کردن آنها
- طراحی و اجرای راه حلهایی برای ذخیره اطلاعات
- اجرای کارهای امنیتی و حافظتی از داده ها
- برنامه های سمت سرور و پایگاه داده را ایجاد، کدگذاری و بهبود می بخشند که اگر با کدهای front-end ترکیب شود، به ایجاد یک تجربه کاربردی و یکپارچه برای کاربر نهایی کمک می کند
- بهینه سازی برنامه برای بدست آوردن سرعت مناسب
- آگاه بودن از روشها، ترندهای روز و مطرح، فناوری های جدید و…
- همکاری با برنامه نویسان فرانت اند و سایر اعضای تیم برای تعیین اهداف و طراحی کدهای منسجم کاربردی تر برای افزایش تجربه کاربری
- بررسی ایده ها برای ساخت برنامه ها، محصولات یا ویژگی های جدید با توجه به تغییر و تحولاتی که در ترند صنعت رخ می دهد
- ثبت گزارشات طی مدت زمان های مشخص و ارسال آنها در زمان های مناسب برای افراد مناسب مانند مشتری یا کارفرما
- دنبال کردن دوره ها و کنفرانس هایی که مربوط به آموزش برنامه نویسی بک اند یا همان آموزش برنامه نویسی سرور برگزار می شود تا در مورد بهترین روش ها، یادگیری زبان های برنامه نویسی جدید با خبر شود و به بتواند به سایر اعضای تیم کمک بهتری کند
- و…
چگونه یک برنامه نویس بک اند شویم؟ مهارت ها و صلاحیت ها
برای اینکه یک برنامه نویس Back End شوید باید با یکسری از مهارت ها آشنایی داشته باشید که در این قسمت به برخی از آنها اشاره می کنیم :
- داشتن مدرک لیسانس در برنامه نویسی کامپیوتر، علوم کامپیوتر، یا یک رشته مرتبط (ولی داشتن تجربه کار عملی در زمینه برنامه نویسی تحت سرور ارزشش بالاتر از داشتن مدرک است ولی بعضی از جاها ممکن است داشتن مدرک الویت داشته باشد)
- تسلط یا درک زبانهای خاص مانند زبان برنامه نویسی جاوا ، PHP یا پایتون
- درک قوی از چرخه توسعه وب و تکنیک ها و ابزارهای برنامه نویسی
- توانایی تمرکز بر روی کارآیی، تجربه کاربری و بهبود فرآیندها
- داشتن مهارت هایی برای مدیریت پروژه و زمانبندی
- داشتن مهارت های برای حل مسئله و مهارتهای ارتباطی کلامی و نوشتاری
- توانایی کارهای مستقل یا گروهی
- شناخت فناوری ها و سیستم عامل های front-end مانند JavaScript ، HTML5 و CSS3
- شناخت پیش پردازنده های CSS سمت سرور ، مانند LESS و SASS
- درک قابلیت دسترسی مطابق با مسائل امنیتی که برای هر پروژه می تواند متفاوت باشد
- توانایی احراز هویت کاربران بین چندین سیستم، سرور و محیط
- توانایی ترکیب چندین منبع داده و پایگاه داده در یک سیستم
- مدیریت محیط میزبانی، از جمله مدیریت پایگاه داده و مقیاس گذاری یک برنامه برای پشتیبانی از تغییرات
- توانایی انتقال داده ها، تغییر شکل و اسکریپت نویسی
- توانایی راه اندازی و مدیریت پشتیبان گیری
- توانایی خروجی گرفتن از داده ها در قالب های مختلف
- درک تفاوت های سیستم عامل ها مثل سیستم عامل موبایل و دسک تاپ و توانایی بهینه کردن خروجی خاص مطابق با آنها
ایجاد طرح های پایگاه داده که فرایندهای تجاری را نشان می دهند و از آنها پشتیبانی می کنند. - پیاده سازی سیستم عامل های تست خودکار و تست های واحد
- داشتن دانش مسلط به یک زبان برنامه نویسی back end (بسته به مورد خاص یک توسعه دهنده باید دانشی درباره یکی یا چند تا از زبان های برنامه نویسی PHP ، Python ، Ruby ، Java ، .NET ، JavaScript و غیره را داشته باشید.)
- درک ماهرانه از ابزارهای کدنویسی مانند Git
- داشتن دانشی درباره اصول امنیتی OWASP
- و…
حقوق برنامه نویس بک اند چقدر است؟
مواردی مانند نوع کار ( تمام وقت، نیمه وقت، موقت، استخدام پیمانی، شغل آزاد، پروژه ای، اینترنتی و … ) و سن و تجربه بر میزان حقوق برنامه نویس سرور تأثیر می گذارد. البته سطح تجربه مهمترین عامل در تعیین حقوق برنامه نویس بک اند است. طبیعتاً هرچه تجربه بیشتری داشته باشید درامد بالاتری خواهید داشت.
به طور متوسط یک برنامه نویس بک اند حدود 2 تا 6 میلیون حقوق می گیرد ولی این مبلغ اصلا مبلغ دقیقی نیست و همانطور که گفتیم خیلی کلی است و طبیعتا هرچه تجربه بیشتری داشته باشید می توانید درآمد بیشتری کسب کنید و این ها همه بستگی به سال تجربه کارکرد شما و وضع اقتصادی کشور و دلار و ریال دارد!
بهترین زبان های برنامه نویسی بک اند کدام ها هستند؟
شما در هر سطحی از برنامه نویسی Back End باشید همیشه با این سوال درگیر هستید که بهترین زبان برنامه نویسی بک اند کدام است؟ با اینکه زبان های زیادی برای اینکار وجود دارد اینکه تصمیم به انتخاب یکی از آنها نمایید ممکن است کمی برای شما دشوار باشد. ولی این نکته را برای جواب این سوال در نظر داشته باشید که نمی شود زبان خاصی را برای انجام همه پروژه هایی که دارید انتخاب کنید. چرا؟ چون زبان هر پروژه باید متناسب با نوعی که می خواهید روی پروژه کار کنید انتخاب شود.
هر دوره ای یک زبان یا تکنولوژی و فریمورکی ترندتر می شود ولی وقتی در زمینه کاری تجریه بالاتری بدست آوردید و پروژه های مختلفی را انجام دادید سوال های جدیدتری جای این سوال را می گیرند مثلا این سوال که چه زمانی و در کجا از چه چیزی استفاده کنیم؟ چکار کنم تا بهتر و بهینه تر کدنویسی کنم؟ چه آینده ای در انتظار نتیجه کدنویسی من است؟ چطوری کدنویسی کنم که تغییر و نگهداری برنامه نوشته شده برایم راحت شود؟ و …
به همین خاطر در این قسمت بهترین زبانهای برنامه نویسی بک اند ی را که برای موضوعات مختلف می توانند کاربرد داشته باشند را به شما معرفی می کنیم:
بهترین زبان های برنامه نویسی بک اند برای طراحی سایت:
زبان برنامه نویسی سرور پی اچ پی (PHP : (PHP یک برنامه نویسی سمت سرور تعبیه شده با HTML است که برای ایجاد صفحات وب پویا استفاده می شود. صفحات PHP دارای پسوند php. هستند. PHP می تواند هر کاری که هر برنامه CGI می تواند انجام دهد را پیاده سازی کند اما بیشترین قدرتش این است که می تواند با انواع پایگاه داده ها سازگار باشد. PHP یک کد منبع باز(Open Source) است به این معنی که به صورت رایگان در دسترس عموم قرار دارد و می توان گفت قوی ترین و بهترین زبان برنامه نویسی سمت سرور است.
زبان برنامه نویسی سرور پایتون (Python) : اگر می خواهید با پایتون طراحی سایت را انجام دهید معمولا با تعدادی از فریم ورک های وب که مربوط به آن است باید آشنایی داشته باشید. Django ، Grok ، WebPy ، TurboGears ، WebApp2 Pyramid و Flask از پرکاربردترین فریم ورک های Python هستند که می توانند به شما در شروع طراحی سایت به شما کمک کنند. چون پایتون در ابتدا به عنوان زبان برنامه نویسی سمت وب طراحی نشده بود بخاطر همین فاقد قابلیت های داخلی برای توسعه وب است. توسعه دهندگان برای تسریع در توسعه و استقرار برنامه های وب سفارشی ، باید از این فریم ورک های وب پایتون استفاده کنند.
زبان برنامه نویسی بک اند جنگو (Django) : همانطور که در بالا گفتیم توسعه دهندگان این گزینه را پیش روی خودشان دارند که از میان چندین چارچوب وب یکی را برای پایتون انتخاب کنند که درصد بسیار زیادی از توسعه دهندگان وب، جنگو (Django) را به بقیه ترجیح می دهند.
این یک فریمورک برنامه وب رایگان و منبع باز (open-source) است، که در پایتون نوشته شده است و الگوی معماری model–view–controller (MVC) را دنبال میکند. این فریمورک توسط Django Software Foundation (DSF) نگهداری میشود. Django یک فریمورک وب پایتون سطح بالا است که توسعه سریع و طراحی تمیز و کاربردی را تقویت میکند.
زبان برنامه نویسی سرور روبی (Ruby) : به عنوان یکی از زبان های برنامه نویسی سمت سرور با یادگیری اصول Ruby on Rails می توانید یک فریم ورک کامل برای ایجاد صفحات وب ایجاد کنید. روبی شباهت هایی به زبان پایتون دارد و نیز از زبان هایی مانند: پرل (Perl)، اسمال تاک (Smalltalk)، ایفل (Eiffel)، ایدا (Ada) و لیسپ (Lisp) تاثیراتی را پذیرفته است.
با یادگیری Ruby on Rails، می توانید به طور مستقل برنامه های شخصی خود را ایجاد کنید. با این کار می توانید پروژه هایی بسازید و مطمئن شوید که عالی به نظر می رسند! با یادگیری و پیاده سازی آن می توانید در شغل اصلی خود نمونه اولیه ای را بسازید که توسعه دهندگان سطح پایین بعداً آن را تصاحب یا دوباره ایجاد کنند.
در ابتدا نیازی به گذراندن یک کتاب یا دوره پیچیده پیشرفته نیست. شما می توانید فقط با یادگیری موارد ضروری ایجاد یک برنامه وب شروع به کار کنید و بعداً می توانید تصمیم بگیرید که چه چیزی را می خواهید عمیق تر یاد بگیرید. افرادی که آشنایی با این زبان ندارند می توانند براحتی با آن کار کنند و سینتکس Ruby را بخوانند.
زبان برنامه نویسی سمت سرور جاوا اسکریپت (Javascript) : از جاوا اسکریپت هم در فرانت اند و هم در بک اند استفاده شود می توان آن را یک زبان برنامه نویسی دو طرفه (Both Side) دانست و بهترین زبان برای یادگیری وب است. فریم ورک های زیادی برای همکاری با جاوا اسکریپت نوشته شده اند که می توانید یک وب سایت را با کدهای کمتری ایجاد کنید. از این فریم ورک های جاوا اسکریپت می توان به React، Vue.js، Angular اشاره نمود. در صورتیکه می خواهید به عنوان یک برنامه نویس بک اند فعالیت کنید درک Node.js و Express.js بسیار کلیدی است.
زبان برنامه نویسی سرور ای اس پی دات نت (ASP.NET) : از پایگاه داده SQL server مایکروسافت استفاده میکند. ASP.NET یک فریمورک وب منبع باز برای ساخت برنامههای وب مدرن و سرویسها با .NET است. ASP.NET وبسایتهای مبتنی بر HTML5، CSS و JavaScript را ایجاد میکند که ساده و سریع هستند و میتوانند به میلیونها کاربر نسبت داده شوند. به شما اجازه میدهد تا به راحتی از ویژگیهای کامل زبانهای برنامهنویسی مثل C# یا VB.NET برای ساخت برنامههای وب استفاده کنید
بهترین زبان های برنامه نویسی سمت سرور برای طراحی نرم افزارهای تحت ویندوز:
زبان برنامه نویسی سرور Java : اگر ما بخواهیم یکی از این زبان ها را به عنوان بهترین زبان برنامه نویسی سرور انتخاب کنیم، آن محیط جاوا خواهد بود. جاوا به طور پیوسته رتبه اول را در شاخص Tiobe (شاخصی که زبان های برنامه نویسی محبوب را رتبه بندی می کند) دارد. جاوا نه تنها زبان انتخابی برای اندروید است، بلکه ماشین مجازی جاوا (JVM) نیز قابلیت همکاری بین انواع مختلفی از ماشین ها را می دهد و برای توسعه نرم افزار کامپیوتر هم مناسب است.
زبان برنامه نویسی سرور پایتون (Python) : زبان برنامه نویسی پایتون برای ساخت برنامه های کامپییوتری هم کاربرد دارد ولی نه به اندازه جاوا! کدنویسی و نگهداری و ریفکتور آن آسان است. این زبان به طور گسترده در محاسبات علمی، دادهکاوی و یادگیری ماشین، اسکریپت نویسی و گرافیک کامپیوتری و… هم استفاده میشود.
زبان برنامه نویسی سرور سی شارپ (#C) : یک زبان برنامه نویسی چند مدلی است که شامل دستوری ، تابعی، عمومی، شیء گرا و جزء گرا است . این زبان توسط شرکت مایکروسافت و از دل فریم ورک NET. مایکروسافت خلق و پرورش یافت و بعد ها توانست استاندارد های ISO و Ecma را دریافت کند و بهعنوان یک زبان استاندارد تایید شود.
در عین حال زبان C# ، زبان برگزیده مایکروسافت برای ایجاد سیستم عامل ویندوز و ویندوزفون برای سیستم عامل موبایلهایی همچون HTC ، مایکروسافت و نوکیا می باشد. این زبان نیز مانند زبان جاوا برای پروژههای اقتصادی و بزرگ، انتخاب بسیار خوبی است. گر چه تعداد برنامه نویسانی که به این زبان برنامه نویسی میکنند، به پای برنامه نویسان جاوا نمیرسد، ولی به لطف پشتیبانی مایکروسافت، این زبان یکی از مدعیان قوی در بین زبانهای برنامه نویسی است .
زبان برنامه نویسی سرور پی اچ پی (PHP : (PHP یک زبان برنامه نویسی میباشد که برای طراحی وب توسعه یافته است، اما میتوان از آن به عنوان یک زبان عمومی نیز استفاده کرد.
کدهای PHP توسط یک سرور وب که نرمافزار PHP بر روی آن نصب باشد، تفسیر میشوند. همچنین دستورات این زبان میتوانند به صورت مستقیم در درون کدهای HTML قرار بگیرند. زبان PHP از نسخه 4.3 به بعد قابلیت پشتیبانی از واسط خط فرمان را نیز به امکانات خود اضافه کرد. این قابلیت میتواند برای ایجاد نرمافزارهای غیر وبی و یا نرمافزارهایی با واسط گرافیکی کاربر مورد استفاده قرار بگیرد.
بهترین زبان های برنامه نویسی بک اند برای طراحی اپلیکیشن :
برای طراحی اپلیکیشن موبایل دو تا سیستم عامل معروف و قوی پیش روی شماست. سیستم عامل اندروید (Android) و آی او اس (iOS).
- سیستم عامل Android: بیش از نیمی از تلفن های هوشمند در دنیا دارای سیستم عامل اندروید هستند. زبان برنامه نویسی پیشفرض برای اندروید جاوا (Java) است. اکثر برنامههای اندرویدی تحت جاوا ساخته می شوند آمارها نشان می دهد که 90% برنامه نویسان از برنامه نویسی سمت سرور با جاوا برای توسعه backend استفاده میکنند و در واقع انتخاب توسعه دهندگان حرفه ای و کار بلد است.
- سیستم عامل IOS: در صورتیکه قصد دارید اپلیکیشنی را در محیط iOS ایجاد کنید بهترین زبان برنامه نویسی Swift می باشد.
اگر هدف شما برنامه نویسی چند سکویی (cross-platform) است ، می توانید با React Native آشنا شوید. React Native یک فریمورک توسعه نرم افزاری موبایل است که امکان توسعه برنامه های چند سکویی اندروید و iOS را از طریق عناصر رابط کاربری بومی فراهم می آورد.
نتیجه گیری برای انتخاب یک زبان برنامه نویسی Server برای انجام پروژه ها :
در نهایت شما با توجه به موقعیت و پروژه ای که پیش رو دارید تصمیم میگیرید که کدام زبان را یاد بگیرید و از آن در شغل خود استفاده کنید.
اگر مبتدی هستید بهتر است با یادگیری زبان های ساده تری مانند جاوااسکریپت، پایتون یا Ruby شروع کنید تا بتوانند تجربه های بهتری کسب کنند و آماده کارهای حرفه ای تر شوید.
اما اگر جزء آن دسته از برنامه نویسانی هستید که تجربه بیشتری دارند؛ یادگیری یک زبان پایه و همه جانبه مانند C یا جاوا برای شما مناسب تر است تا درک بهتری از نحوه تعامل کامپیوترها و نرم افزارها کسب کنید. این کار همچنین به شما یاد می دهد که چگونه به صورت موثرتری در آینده کدنویسی کنید.
و در نهایت، کدنویسان متخصص ممکن است بخواهند زبان هایی مانند Rust یا Scala را یاد بگیرند که زبان های بنیادی مانند C و Java را بهبود می بخشند. این دو زبان پیشرفته در میان برنامه نویسان با تجربه بسیار محبوب هستند و به احتمال زیاد اهمیت بیشتری خواهند داشت و شرکت ها تصمیم می گیرند که برنامه های جدیدتر و کارآمدتری را با آنها بسازند.
خب تا الان بهترین زبان های برنامه نویسی back end را به شما معرفی کردیم. از آنجا که هر زبان برنامه نویسی متفاوت است، شما فقط باید زبانی را انتخاب کنید که آینده دار باشد و بتوانید برای مدت طولانی از آن استفاده کنید.
الکامکو می تواند به شما در یادگیری دوره های آموزش برنامه نویسی اندروید کمک کند تا شما را به یک برنامه نویس اندروید حرفه ای تبدیل کند.
اگر ایده خوبی دارید، اما مهارت برنامه نویسی ندارید، به راحتی می توانید با دوره ای که در این زیر به شما معرفی کردیم به این مهارت دست پیدا کنید و کسب درآمد کنید.
در صورتیکه می خواهید یک اپلیکیشن اندرویدی برای کسب و کار خودتان یا مشتریان خود درست کنید پکیج آموزش برنامه نویسی اندروید با Android Studio که در زیر میبینید را به شما پیشنهاد می کنیم.
سلام، خیلی ممنونم از توضیحاتتون
یه سوال داشتم، آیا میتونیم از دو زبان برنامه نویسی به عنوان زبان های بخش سرور به برای یک پروژه استفاده کنیم؟
مثلا بخش های مربوط به محاسبات عادی رو با php و بخش های مثل یادگیری ماشین رو با python انجام بدیم؟
و از طریق روشهایی مثل socket programming به هم مرتبط کنیم؟!
سلام. بله میتونید
مطلب کاملی نوشتید. بنظرم یاد گرفتن بک اند در برنامه نویسی برای یک برنامه نویس خیلی ضروریه
حتما همینطوره