در این مطلب آموزشی می خواهیم شما را با بهینه سازی اپلیکیشن ها آشنا کنیم تا اپلیکیشن های منتشر شده شما در مارکت پلیس ها بیشتر در معرض دیده شدن قرار بگیرند. پس تا آخر با این مطلب از وبلاگ الکامکو همراه ما همراه باشید.
بهینه سازی اپلیکیشن یعنی چی؟
بهینه سازی اپلیکیشن که با نام های بهینه سازی برنامه گوشی، سئو اپلیکیشن، بهینه سازی اپ استور یا بهینه سازی پلی استور و (App Store Optimization (ASO شناخته می شود، باعث می شود تا با انجام دادن یکسری از کارها رتبه برنامه شما در نتایج جستجوی فروشگاه های برنامه (Market Place) مانند کافه بازار (Bazar)، گوگل پلی اندروید (Google Play) و اپ استور اپل بیشتر شود و به این ترتیب افراد بیشتری برنامه اندروید یا iOS شما را می بینند. پس هنر شما این است تا بتوانید با اینکار منجر به افزایش نرخ کلیک (CTR)، بهینه سازی نرخ تبدیل (CRO)، افزایش نصب اپلیکیشن و افزایش دانلود اپلیکیشن شوید.
دستیابی به رتبه بالا در جستجو برای موفقیت برنامه شما بسیار مهم است. بدون سئو اپلیکیشن در فروشگاه هایی که برنامه به کاربران ارائه می دهند، بزرگترین کانال بازاریابی را از دست می دهید و برنامه شما زیاد دیده نمی شود!
همچنین بخوانید: دانلود فیلم های آموزش برنامه نویسی اندروید رایگان از مقدماتی تا پیشرفته به زبان فارسی
چرا بهینه سازی برنامه های گوشی در فروشگاه های برنامه برای صاحبان اپلیکیشن ها اهمیت دارد؟
با وجود میلیونها برنامه پیدا کردن برنامه شما توسط کاربران یکی از بزرگترین مشکلات امروز ناشران و توسعه دهندگان اپلیکیشن ها است.
فکر کنید شما دنبال یک اپلیکیشن مثلا برای ادیت فیلم ها هستید و به همین منظور وارد مثلا گوگلی پلی می شوید و داخل کادر سرچ کلمه ای که فکر می کنید مرتبط است مثلا “ادیت فیلم” را می نویسید.
شما احتمالا از میان برنامه های اولی که بالا آمده یکی را انتخاب می کنید و به برنامه هایی که در پایین این لیست قرار گرفته اند زیاد توجهی نمی کنید! همین یعنی سئو اپلیکیشن! این برنامه ها دارای سئو خوبی هستند که از میان بیش از ۵ میلیون برنامه ای که در فروشگاه App Apple و فروشگاه Google Play در دسترس هستند رتبه های بالا را به خودشان اختصاص دادند تا بین این همه برنامه برای کاربران دیده شود!
بیشتر افراد وقتی دنبال برنامه خاص خودشان در قسمت جستجو هستند برنامه های جدیدتری را کشف می کنند و این باعث می شود اینجا بهینه سازی برنامه برای موفقیت برنامه شما حیاتی و دارای اهمیت باشد.
هدف اصلی هر کسی که صاحب اپلیکیشن است افزایش تعداد نصب اپلیکیشن، افزایش کلیک روی اپلیکیشن، افزایش دانلود اپلیکیشن و حفظ تعداد کاربران وفادارش است. پس کاری که برای رسیدن به اینها باید کنید این است که برنامه شما به راحتی توسط کاربران مناسب قابل مشاهده باشد. اما چگونه می توانید این کار را انجام دهید؟
برای بهبود و بالا بردن رتبه صفحه اپلیکیشن در اپ استور یا گوگل پلی و … اول باید بفهمید که مردم چگونه برنامه ها را سرچ و پیدا می کنند.
چگونه کاربران برنامه های تلفن همراه را پیدا و دانلود می کنند؟
اکثر مردم وقتی داخل فروشگاه های برنامه مثل Google Play Store و Apple App Store می شوند دنبال برنامه خاصی هستند که از قبل مدنظرشان است یعنی ۷۰٪ کاربران از کادر جستجو برای پیدا کردن برنامه های جدید استفاده می کنند. بعلاوه، ۶۵٪ از کل دانلود ها مستقیماً پس از جستجو صورت می گیرد. در نتیجه واضح است که کادر جستجوی فروشگاه برنامه رایج ترین روش برای پیدا کردن برنامه های جدید توسط کاربران است.
موقعیت رتبه بندی اپلیکیشن در جستجو مستقیماً با تعداد دانلودها ارتباط دارد. هر چقدر برنامه شما در نتایج جستجو رتبه بالاتری داشته باشد، کاربران بیشتری آن را می بینند و در نتیجه تعداد دانلود اپلیکیشن افزایش پیدا می کند. زیرا کاربران معمولاً تا آخرین نتیجه ای که به آنها نشان داده می شود پیمایش نمی کنند و معمولاً به ۵ مورد اول نگاه می کنند تا آن را دانلود کنند.
همچنین بخوانید: کدام زبان اندروید بعنوان بهترین و قوی ترین زبان برنامه نویسی اندروید است؟
تفاوت بین ASO و SEO چیست؟
- SEO به بهینه سازی وب سایت برای موتورهای جستجو گفته می شود ولی ASO به بهینه سازی اپلیکیشن برای اپ استورها گفته می شود.
- تفاوت اصلی بین بهینه سازی فروشگاه App و بهینه سازی موتور جستجو عوامل رتبه بندی است.
- فاکتورهای SEO خیلی زیاد است و این لیست در حال گسترش است. ولی لیست عوامل رتبه بندی برای ASO بسیار کمتر است.
- هدف SEO دریافت ترافیک ارگانیک و افزایش رشد دیجیتالی کسب و کارهاست ولی هدف ASO دریافت دانلود ارگانیک بیشتر و کاهش هزینه های جذب مخاطب برای اپلیکیشن است.
- SEO برای بهینه سازی جستجوی وب روی دستگاههای دسکتاپ و موبایل، سئو برای گوگل، بینگ، یاهو و دیگر موتور های جستجو انجام میشود ولی ASO بهینه سازی اپلیکیشن برای گوشیهای اندرویدی و IOS است.
- در SEO نحوه نمایش و بالا آمدن کلمه کلیدی نتیجه جستجوها از طریق موتورهای جستجو است ولی ASO در کادر جستجو فروشگاه ها خلاصه می شود.
- از نظر زمان نتیجه گیری SEO نسبت به ASO پیچیدهتر است و سابقه بیشتری دارد. در نتیجه خیلیها از جمله رقبا با آن آشنایی بیشتری دارند و برای رسیدن به نتایج مطلوب باید فاکتورهای خیلی زیادی را در نظر بگیرید پس رسیدن به نتایج مطلوب زمانبر است ولی نتایج به دست آمده ماندگای بیشتری دارند. ولی زمان نتیجه گیری ASO بسته به بودجه، صنعت و حوزه فعالیت، کشور و…. نتایج بهینه سازی اپلیکیشن میتواند متفاوت باشد.
همچنین بخوانید: چه عواملی در قیمت ساخت اپلیکیشن موبایل اندروید تاثیر دارند؟
بهینه سازی برنامه اندروید در پلی استور و یا بهینه سازی برنامه iOS در اپ استور چگونه است؟
خب همانطور که در بالا گفتیم هدف ASO ایجاد بازدید بیشتر به صفحه اپلیکیشن شما در فروشگاه برنامه است و این افزایش بازدید منجر به بازدید بیشتر به صفحه برنامه شما در فروشگاه برنامه می شود.
اما بهینه سازی فروشگاه برنامه چیست و چگونه می توانید از آن نهایت استفاده را ببرید؟ در اینجا مواردی را به شما آموزش می دهیم که دانستن آنها به برنامه شما کمک کند رتبه خوبی در سرچ کاربران کسب کند.
- مرحله اول – درک نیاز کاربران:
در اولین مرحله برای بهینه سازی برنامه اندروید نویسی شده یا iOS در فروشگاه ها برنامه این است که بدانید مشتریان شما دنبال چه چیزی هستند تا نیاز آنها را درک کنید.
- مرحله دوم – پیدا کردن کلمات کلیدی (Keywords) :
برای افزایش رتبه اپلیکیشن در جستجو، باید بدانید که کدام کلمات کلیدی مرتبط با برنامه شما هستند و بیشتر مورد استفاده مخاطبان قرار می گیرند. برای اینکه بدانید چه کلمه ای بیشترین ترند را دارد می توانید از گوگل ترند استفاده کنید.
بررسی کردن برنامه ای مشابه و کلمات استفاده شده رقبا هم می تواند به شما در پیدا کردن کلمات کلیدی مهم کمک کند.
- مرحله سوم – بکار بردن کلمه کلیدی در عنوان (Title):
کلمه کلیدی که برای عنوان صفحه اپلیکیشن خود در فروشگاه برنامه انتخاب می کنید باید ترند دار و همچنین جذاب باشه یعنی کلمه ای باشه که کاربران زیادی آن را جستجو می کنند و بدنبال آن هستند. مهمترین قسمت کار همینجاست و ارزش این را داره که وقت خود را صرف تحقیق در مورد کلمه کلیدی کنیدتا کاربران بیشتری جذب آن شوند و روی آن کلیک کنند.
نا گفته نماند که نمی توانید هر تعداد کارکتر که بخواهید در عنوان بگذارید حدودا ۳۰ کارکتر جا دارید تا اپلیکیشن خودتان را در یک نگاه به مخاطب معرفی کنید.
- مرحله چهارم – عنوان فرعی (Subtitle):
در نتایج جستجو زیر عنوان نمایش داده می شود. در این قسمت می توانید ۳۰ حرف بنویسید. به شما فرصتی دیگر می دهد تا از کلمات کلیدی توصیفی بیشتری استفاده کنید.
- مرحله پنجم – بهینه سازی توضیحات یا دیسکریپشن (Description):
اینجا جایی است که می توانید وی توضیح دادن ویژگی ها و مزایای محصول خود تمرکز کنید. این توضیحات در صفحه محصول شما نشان داده می شوند و اگر خیلی خوب و هوشمندانه نوشته شده باشد باعث می شود تا کاربران روی گزینه، “بیشتر” کلیک می کنند.
به نظر می رسد فضای زیادی برای انجام این کار نیاز دارید، اما تعداد کارکتری که می توانید در این قسمت بنویسید محدود است. شما ۲۵۲ کاراکتر فضا دارید تا دیگران را متقاعد و ترغیب به کلیک کنید. ممکن است لازم باشد چندین باز با آزمایش A / B آن را عوض و تست کنید تا بینید کدام نوشته در توضیحات نتیجه بهتری می دهد.
- مرحله ششم – مشخص کردن متا تگ کلمات کلیدی (Keyword Metadata):
این موارد به برنامه شما کمک می کند تا از طریق جستجو و محتوای مرتبط پیدا شوید. می توانید حدودا تا ۱۰۰ کلمات کلیدی را با کاما جدا کنید. در اینجا نیازی به تکرار همان چیزهایی که توی عنوان هست نیست، بنابراین می توانید کلمات کلیدی استفاده کنید که قبلا در عنوان استفاده نکرده اید.
همچنین می توانید برای یافتن اصطلاحات کلیدی رایج و آزمایش آنها از ابزار تحقیق کلمات کلیدی مانند Ubersuggest یا حتی سرچ گوگل استفاده کنید.
- مرحله هفتم – بهینه سازی عکس :
عکس های جذاب در پیش نمایش برنامه به کاربران بلاتکلیف که در مرحله تصمیم گیری برای نصب برنامه هستند کمک می کند تا آن را نصب کنند. پس سعی کنید بهترین عکسی که نشان دهنده کارایی برنامه شما است را برای این قسمت طراحی کنید.
- مرحله هشتم – افزایش دانلود اپلیکیشن:
تعداد دانلود های شما برای ASO قابل توجه است، اما شما کنترل کاملی بر آنها ندارید. ولی می توانید از راه های افزایش نصب اپلیکیشن استفاده کنید.
- مثلا اپلکیشن را با دوستان و آشنایان خود به اشتراک بگذارید.
- یا از افرادی که سایت، گروه تلگرام و خلاصه هر راه ارتباطی دیجیتالی برای معرفی اپلیکیشن دارند بخواهید که صفحه اپلیکیشن شما در اپ استور یا کافه بازار یا گوگل پلی را در آن قرار دهند.
- در فروم ها و گروه هایی که درباره اپلیکیشن هستند بروید و ثبت نام کنید و اپ خود را معرفی کنید و لینک آن را با آنها به اشتراک بگذارید.
- و…
- مرحله نهم – بررسی و رتبه بندی برنامه (App Reviews and Ratings):
هر دو فروشگاه App Storeو Google Play از تعداد دانلود برنامه برای تعیین رتبه استفاده می کنند. هرچه رتبه شما پایین تر باشد، کاربران کمتری مایل به دانلود آن هستند.
بررسی و رتبه بندی برنامه توسط مشتریان قبلی از نکات مهم برای جذب کاربران جدید است، خصوصاً افرادی که از قبل با برند برنامه آشنا نیستند. برنامه هایی که نظر و ستاره دهی بیشتری دارند، رتبه بالاتری هم در سرچ دارند. ولی این می تواند یک معضل هم باشد یعنی ممکن است پیام های منفی زیادی هم راجع به برنامه داشته باشید که روی کاربران جدید تاثیر می گذارد.
پس علاوه بر اینکه اینجا پیام های منفی را تایید نمی کنید باید یک راه ارتباطی دیگر هم داخل برنامه با کاربران داشته باشید و به صورت شخصی مشکلات را از آنها بپرسید و با آنها در ارتباط باشید تا بتوانید توسعه برنامه خود را بهبود ببخشید. از طرف دیگر، شما می توانید به این صورت مشتریان را مشتاق کنید تا نظرات مثبتی برای شما بگذارند.
این دوره نیاز به پیش نیاز ندارد. تمامی مفاهیم از صفر تا صد یعنی از سطح مبتدی تا پیشرفته به شما آموزش داده می شود.
همچنین بخوانید: روش های کسب درآمد برنامه نویسی اندروید
نتیجه گیری از بهینه سازی صفحه اپلیکیشن در اپ استور (ASO) یا پلی استورها :
پیدا شدن اپلیکیشن شما برای کاربران از میان میلیون ها برنامه یکی از دشوارترین چالش ها برای توسعه دهندگان و صاحبان اپلیکیشن های اندروید یا iOS است. در واقع شما با بهینه سازی اپلیکیشن افراد را متقاعد می کنید تا پس از اینکه نام اپلیکیشن شما را در فهرست بلند بالایی که برای آنها به نمایش گذاشته شده روی آن کلیک کنند.
می توانید این کار را با بهینه سازی اجزای برنامه همانطور که در بالا به شما توضیح دادیم انجام دهید. همه اینها باعث افزایش کلیک روی برنامه، افزایش دانلود برنامه و افزایش نصب برنامه می شود.
این موضوع را هم فراموش نکنید که بهینه سازی اپلیکیشن فرایندی است که باید در یک بازه زمانی کنترل و مرتباً آپدیت شود.
شما چه اطلاعات دیگری درباره اینکه چطوری می توان بازدید اپلیکیشن ها را در مارکت پلیس ها بالا برد دارید که اینجا گفته نشده است؟ لطفا تجربیات خودتان را در این زمینه حتما توی کامنت برای ما بنویسید. منتظر نظرات، پیشنهادات و سوالات شما در همین صفحه از سایت آموزش طراحی اپلیکیشن اندروید الکامکو هستیم…
من فکر می کردم فقط وب سایت ها سئو میشن و میان رتبه های اول گوگل!
الان دیگه بحث سئو و بهینه سازی هم روی سایت و هم روی سرچ اپ ها اونقدر اهمیت داره که باعث میشه که مشتری اپ یا سایت ها هم زیاد تر شن.
دقیقا همینطوره