در این مطلب از مقالات آموزشی الکامکو می خواهیم به این سوال جواب دهیم که منظور از اندروید خام چیست؟ مزایای اندروید خام و معایب اندروید خام چیست؟ گوشی های دارای اندروید خام کدام ها هستند؟ نظرسنجی کابران در مورد اندروید خام (اندروید خالص ، اندروید استوک) چیست؟ پس با سایت آموزش برنامه نویسی اندروید الکامکو همراه باشید.
اندروید خام یکی از موضوعات داغ برای شرکت های تولید کننده گوشی های هوشمند است زیرا حجم عظیمی از سرمایه های آنها در همین بخش سفارشی سازی سرمایه گذاری می شود. شما هم به عنوان یک برنامه نویس اندروید یا یک کاربر عادی تابحال شنیدید که میگن این گوشی اندرویدی از اندروید خام استفاده می کنه؟ اگر شنیدید ولی اطلاعاتی در این زمینه ندارید حتما این مطلب را تا آخر بخوانید.
اندروید خام چیست؟
اندروید خام که با نام اندروید استوک (Stock Android)، اندروید خالص یا اندروید پیور (Pure Android) و اندروید ناب هم شناخته می شود، در واقع سیستم عامل پایه و اولیه اندروید است که گوگل آن را طراحی و توسعه داده است. گوشی با اندروید خام هیچ نرم افزار یا پوسته سفارشی ندارد.
در واقع خالص ترین و خام ترین شکل اندروید در پروژه اپن سورس AOSP و پر استفاده ترین نوع اندروید است که همه سازندگان گوشی های هوشمند از آن استفاده می کنند و امکانات اندروید خام را گسترش می دهند و در اختیار شما کاربران قرار می دهند.
از آنجا که می دانید اندروید یک سیستم عامل اپن سورس (متن باز) است یعنی هر کسی می تواند کد ها را مشاهده، ویرایش و توسعه دهد. از اینرو شرکت هایی مثل نوکیا، سامسونگ، هواوی، ال جی و … که گوشی های هوشمند تولید می کنند (OEM) از اول از همین نسخه های پروژه کد منبع باز اندروید (AOSP) استفاده می کنند و سپس تغییراتی که مد نظرشان را است را روی آنها اعمال می کنند و پوسته ها را سفارشی سازی می کنند و ویژگی های جدید به آن اضافه می کنند و رابط کاربری را تغییر می دهند.
در واقع گوشی هایی که شما با نام برندهای مختلف می خرید، از حالت خام بودن اندروید خارج شده و ویژگی های جدید به آن اضافه شده تا در اختیار شما قرار گرفته است.
مزایا و معایب اندروید خام
مزایای اندروید خام
- سرعت در دریافت بروزرسانی: اگر گوشی داشته باشید که اندروید خام روی آن نصب باشد، می توانید از مهمترین خاصیت اندروید خام یعنی دریافت سریعتر بروزرسانی ها برخوردار شوید. در واقع بروزرسانی های جدید گوگل را زودتر از بقیه گوشی های هوشمند سامسونگ و ال جی و … دریافت می کنید. این بروزرسانی می تواند آمدن یک نسخه جدید از اندروید باشد یا بر طرف کردن یک باگ کوچک و… (همچنین بخوانید: معرفی تمامی نسخه های اندروید (اولین تا آخرین نسخه اندروید))
- کنترل حذف و اضافه کردن برنامه ها: خیلی از کاربران دوست دارند خودشان برنامه هایی که بیشتر از آنها استفاده می کنند را نصب و یا استفاده نمی کنند را حذف کنند که اندروید خام بدرد این مدل از کاربران می خورد. به اپلیکیشن هایی که به صورت پیشفرض روی گوشی های هوشمند نصب هستند ولی زیاد مورد استفاده کاربران قرار نمی گیرد اپلیکیشن های Bloatware گفته می شود.
ولی گوشی هایی که دارای اندروید خام نیستند و شرکت های تولید کننده آنها را سفارشی سازی کرده اند کاربر نمی تواند یکسری از این اپلیکیشن ها را حذف کند و برای اینکار حتما باید گوشی هوشمند خود را روت کند.
- افزایش سرعت گوشی: چون هیچ اپلیکیشن اضافی روی آن نصب نیست بخاطر همین سرعت کار کردن با گوشی بالاست.
- افزایش حافظه داخلی: حافظه داخلی گوشی شما توسط برنامه های نصب شده اضافی پر نمی شود و فضای بیشتری در اختیار شما قرار می دهد.
- رابط کاربری ساده: گوشی هایی که دارای اندروید خام هستند دارای رابط کاربری ساده ای هستند که اکثرا آن را می پسندند ولی خب این موضوع را هم نمی شود نادیده گرفت که امروزه خیلی از کاربران به رابط های کاربری گوشی های هوشمند شرکت های سامسونگ و ال جی و .. عادت کرده اند و مشکل پسند تر شده اند.
- یادگیری ساده: یادگیری اندروید خام برای افرادی که تازه می خواهند با گوشی های هوشمند کار کنند یا مثلا قبلا با اپل کار کردند و الان تصمیم به استفاده از اندروید گرفته اند ساده تر است و راحت تر می توانند ارتباط برقرار کنند و این می تواند یک مزیت اندروید خام محسوب شود.
معایب اندروید خام
- اگر دستگاهی یا گوشی با اندروید خام خریدید در واقع خیلی از ویژگی هایی که سازندگان گوشی به آن اضافه می کنند را از دست می دهید.
- یکی از معایب اندروید خام می تواند این باشد که در گوشی اندروید خالص خبری از افکت های جذاب حرکتی و زرق و برق های گرافیکی نیست و با یک محیط ساده و خام روبرو هستید.
- یک مشکل بین فرق اندروید خالص با اندروید معمولی می تواند این باشد که در اندروید خالص امکان شخصی سازی خیلی کمتر است.
- یکی دیگر از مشکلات اندروید خام می تواند این باشد که در درزامدت می تواند کاربر را خسته کند.
کدام گوشی ها اندروید خام دارند ؟
معروفترین و بهترین گوشی هایی که اندروید خام دارند آنهایی هستند که توسط خود شرکت گوگل ساخته شده باشند.
- از گوشی های دارای اندروید خام می توان به گوشیهای سری پیکسل و نکسوس اشاره نمود.
- گوشیهای نوکیا که توسط شرکت HMD Global ساخته میشوند معمولا دارای اندروید خام میباشند.
- شرکت لنوو که یکی از معروفترین شرکتها می باشد در سال ۲۰۱۷ اعلام کرد که از این پس به جای رابط کاربری Vibe Pure از اندروید خام در سیستم عامل خود استفاده خواهد کرد.
- یکی دیگر از شرکت هایی که از اندروید استوک (اندروید خام) به عنوان سیستم عامل خود استفاده میکند اسنشال میباشد که توسط خالق اندروید اندی رابین مدیریت میشود و گوشیهای هوشمندی که توسط این شرکت تولید میشوند نیز از اندروید خام در سیستم عامل خود استفاده میکنند.
- گوشی های شیائومی با گوشیهای Mi A1، Mi A2 و….
- گوشی های الجی با گوشی G7 One
- البته تعداد محصولات مبتنی بر سیستمعامل اندروید وان فراتر از چند مثال ذکر شده است. با کمی جستوجو میتوانید محصولات جدیدتری نیز پیدا کنید.
ارتباط و مقایسه اندروید خام و اندروید وان و اندروید گو
گوگل بعد از اینکه دید خیلی از دستگاه های هوشمندی دارند از این اندروید خام استفاده می کنند بفکر پیشرفته تر کردن آن گرفت و تصمیم گرفت امکانات اندروید خام را گسترش دهد. در نتیجه از پروژه جدیدی به نام اندروید وان (Android One) رونمایی کرد.
بعد از اینکه این پروژه بعد از مدتی جدی تر شد گوگل تصمیم گرفت تا مدیریت این کار را به سیستم عامل اندروید گو (Android Go) بسپارد.
مشاهده یک نظر سنجی برای درک اهمیت سیستم عامل گوشی های اندروید خام
اخیراً در یک نظرسنجی از کاربران پرسیده شده که به کدام سیستم عامل بیشتر علاقه دارند. خیلی از این افراد گفتند که :
“هیچ چیز به پای اندروید خام گوگل نمیرسد” .
اعداد و ارقام به دست آمده نشان میدهد که ۳۱ درصد افراد به اندروید خام اشاره کردند. این رقم به رابط کاربری One UI بسیار نزدیک است که ۲۸ درصد آرا را به خود اختصاص داده است. EMUI هم در رتبه سوم قرار میگیرد که در حال حاضر نسخه سفارشی اندروید در گوشیهای هوآوی و آنر است. OxygenOS در مرتبه چهارم قرار میگیرد که برای کاربران وان پلاس شناختهشده است. استفاده از نسخههای مختلف اندروید در تولیدکنندگان گوشی موبایل بسیار جالب است، مخصوصاً زمانی که آمار آن با میزان سهم بازار مقایسه میشود.
سامسونگ با ۲۳ درصد از سهم بازار در سه ماهه اول ۲۰۱۹، یکی از بزرگترین تولیدکنندگان گوشی در دنیا به حساب میآید. هوآوی با ۱۸٫۹ درصد در مرتبه دوم قرار میگیرد. گوگل و چندین تولیدکننده دیگر مثل موتورولا و نوکیا که نسخه کاملاً خام اندروید را به کار گرفتهاند در لیست ۶ تولید کننده اول جهان نیستند؛ اما جزء برندههای این مقایسه در نظر گرفته میشوند. مخاطبان بررسی این سایت از سراسر جهان نیستند در حالی که این ارقام، آمار فروش جهانی را نشان میدهد؛ اما در اینجا به موضوعی اشاره میشود که یک دید کلی در مورد این قضیه را به شما میدهد.
نتیجه گیری از استفاده اندروید خام یا همان اندروید استوک یا اندروید خالص:
اینکه اندروید خام مزیتهای بیشتری به اندرویدهای سفارشی سازی شده دارد یا نه را نمی تواند به صورت قطعی بیان نمود و لازم به ذکر است که اندروید خام بهتر یا بدتر از رابط کاربری محصولات سامسونگ و یا ال جی نیست و انتخاب میان آن ها به سلیقه کاربر بستگی دارد.
دنبال یادگیری بیشتر از برنامه نویسی اندروید هستی؟
اگر دنبال می خواهید وارد فاز اجرایی و عملی و تجربی و وارد بازار کار اندروید شوید خرید فیلم های آموزشی برنامه نویسی اندروید بهترین گزینه برای شماست.
همه دوره های آموزشی | همه دوره های برنامه نویسی اندروید
مقالات مرتبط با آموزش های برنامه نویسی اندروید

فلاتر یا کاتلین؟ کدام یک برای برنامه نویسی موبایل بهتر است؟
مقایسه کاتلین و فلاتر یکی از چالش های افرادی که به تازگی قصد ورود به دنیای برنامه نویسی اندروید را دارند می باشد. اگر شما هم دارای چنین دغدغه ای هستید، می خواهیم به شما کمک کنیم تا فلاتر و کاتلین را از نظر عملکرد، شباهت، سهولت یادگیری، محبوبیت، ادغام کتابخانه های شخص ثالث و…

پیش نیاز یادگیری زبان کاتلین چیست؟ شروعی برای یادگیری Kotlin

پیش نیاز برنامه نویسی اندروید و معرفی منابعی برای یادگیری
پیش نیاز برنامه نویسی اندروید چیست؟ بهترین زبان برنامه نویسی اندروید چیست؟ چرا برنامه نویس اندروید شویم؟ آموزش های برنامه نویسی اندروید برای چه افرادی مناسب هستند؟ بازار کار برنامه نویسی اندروید چگونه است؟ سیستم مورد نیاز برای یادگیری برنامه نویسی اندروید چیست؟ مدت زمان یادگیری برنامه نویسی اندروید چقدر است؟ برای دانستن جواب این…
نظر شما درباره اندروید خام چیه؟ تجربه استفاده از این اندروید خالص را داشتید؟ اندروید خام بهتر است یا اندرویدهای معمولی؟ نظر خودتان را با ما و دیگر کاربران الکامکو در میان بگذارید.
مطلب خیلی جالبی درباره android بود
تشکر
سلام یه سوال میگم از کجا تشخیص بدیم که گوشی اندرویدی که خریدیم اندروید استوک هست یا خام؟
سلام همونطور که در بالا بهش اشاره کردیم اندروید خام و اندروک استوک یکی هستند و تنها گوشی هایی اندروید خام دارند که گوگل تولید می کنه بقیه شرکت های تولید کننده گوشی مثل سامسونگ و هواوی و …. میان اندروید خام رو سفارشی سازی می کنن و در واقع این سفارشی سازی شده در اختیار شما قرار می گیرد نه اندروید خام یا همون اندروید استوک.