فایربیس چیست؟ فایر بیس در برنامه نویسی اندروید چه کاربردی دارد؟ انواع سرویس Firebase کدام ها هستند؟ در این مقاله اندروید می خواهیم به این سوالات پاسخ دهیم. پس برای آموزش فایربیس در اندروید این مطلب از مقاله الکامکو را تا آخر بخوانید تا با آن آشنا شوید.
فایربیس چیست؟
فایربیس گوگل (Google Firebase) همانطور که از اسمش پیداست یکی از سرویس های خوب گوگل برای کمک به برنامه نویسان است تا توسعه دهندگان بتوانند برنامه های iOS ، Android و وب را توسعه دهند.
شما برای اینکه بخواهید اقدام به ساخت برنامه اندروید یا ios یا وب کنید باید کارهای زیادی برای سمت سرور انجام دهید و API های مختلفی پیادهسازی کنید که اینکارها زمان زیادی می خواهد. بخاطر همین گوگل با معرفی فایربیس (firebase) انجام این کارها را بسیار ساده تر و راحتتر کرده است. در واقع برنامه Firebase از یک سری ویژگیهایی ساخته شده که برنامه نویسان می توانند با ترکیب کردن آنها نیاز های خود را برطرف کنند.
فایربیس همچنین قابلیت ادغام با پلتفرم های دیگری نظیر اندروید، iOS، Web و Unity را دارد.
تاریخچه کوتاه: آشنایی با Firebase
فایربیس یک ارائه دهنده سرویس ابری و پشتیبان برای شرکت های ارائه دهنده سرویس در سان فرانسیسکو و کالیفورنیا است. این شرکت چندین محصول که مورد استفاده توسعه دهندگان نرمافزار موبایل یا وب را طراحی کرده است.
Firebase در سال ۲۰۱۱ توسط اندرو لی و جیمز تامپلین تأسیس شد و در آوریل ۲۰۱۲ پایگاه داده ابری بیدرنگ خود را راه اندازی کرد.
محصول اولیه Firebase یک پایگاه داده ای بی درنگ بود که با رابط برنامه نویسی نرمافزار خود به توسعه دهندگان این اجازه را می داد تا دادههای خود را از مشتریان مختلف، ذخیره و همگام سازی کنند. در اکتبر ۲۰۱۴ شرکت گوگل این شرکت را از آن خود کرد.
سرویس Firebase چیست؟
وبسایت اصلی فایربیس، خدمات این پلتفرم را به ۳ دسته توسعه اپلیکیشن (App Building)، تضمین کیفیت (Quality Assurance) و ابزار رشد کسب و کار (Instruments for Business Growth) تقسیم بندی کرده است. چند تا از این سرویس Firebase وجود دارد که تمام مولفه های Back-End مورد نیاز یک اپلیکیشن را پوشش می دهد. سرویس های اصلی این پلتفرم در بخش توسعه اپلیکیشن هستند که در این آموزش اندروید به تعدادی از آنها اشاره می کنیم.
سرویس فایر بیس Realtime Database
سرویس دیتابیس Real-time از محصولات فایربیس گوگل است و پایدارترین سرویس این پلتفرم محسوب می شود.
این سرویس در واقع یک سیستم ذخیره سازی ابری NoSQL محسوب می شود که برای دسترسی Real-time به داده ها از پلتفرم های مختلف به اپلیکیشن متصل می شود. قابلیت هایی نظیر آفلاین کار کردن، کش کردن دیتا در حافظه دستگاه و همگام سازی (Sync) آن پس از اتصال به اینترنت از مهم ترین مزایای این دیتابیس به شمار می رود.
دیتا در وب سرویس JSON ذخیره شده و قابلیت فراخوانی از طرف کاربران را خواهد داشت. دسترسی به دیتا نیز به صورت Permission-Based انجام می پذیرد که از طریق Firebase Authentication و صدور اجازه توسط هویت کاربر یا قوانین امنیتی اجرا خواهد شد.
سرویس فایربیس Firebase Analytics برای تجزیه و تحلیل
Google Analytics برای Firebase گزارش رایگان و نامحدود در مورد ۵۰۰ رویداد جداگانه را ارائه می دهد. تجزیه و تحلیل داده هایی در مورد رفتار کاربر در برنامه های iOS و Android ارائه می دهد و تصمیم گیری بهتر را در مورد بهبود عملکرد و بازاریابی برنامه ها امکان پذیر می کند.
سرویس فایربیس Authentication برای احراز هویت
احراز هویت Firebase ساخت برنامه های تأیید هویت امن را برای توسعه دهندگان آسان می کند و تجربه ورود امن به سیستم را برای کاربران افزایش می دهد.
این سرویس firebase به شما کمک می کند تا احراز هویت کاربر را با استفاده از رابط کاربری (UI) از پیش ساخته یا سفارشی انجام دهید.
با استفاده از این سرویس firebase احراز هویت کاربران را با اکانت های ایمیل و شبکه های اجتماعی مانند فیسبوک، توییتر و گیت هاب و گوگل امکان پذیر می کند.
سرویس فایربیس Firebase Cloud messaging یا FCM
پیام ابری فایربیس یک ابزار پیام رسانی چند پلتفرمی است که به شرکت ها اجازه می دهد تا پیام های قابل اعتماد را در iOS ، Android و وب بدون هیچ هزینه ای دریافت و ارسال کنند.
سرویس فایر بیس Crashlytics-Firebase Crashlytics
یک گزارشگر تصادف در زمان واقعی است که به توسعه دهندگان کمک می کند مسائل مربوط به ثبات را که کیفیت برنامه های آنها را کاهش می دهد پیگیری ، اولویت بندی و برطرف کنند. با استفاده از crashlytics ، توسعه دهندگان زمان کمتری را صرف سازماندهی و عیب یابی خرابی ها و زمان بیشتری برای ایجاد ویژگی ها برای برنامه های خود می کنند.
سرویس فایر بیس Firebase Performance
سرویس نظارت بر عملکرد Firebase به توسعه دهندگان در مورد ویژگی های عملکرد برنامه های iOS و Android گزارش می دهد تا به آنها در تعیین مکان و زمان عملکرد برنامه های خود کمک کند.
سرویس فایر بیس Firebase Test lab برای تست لابراتور
با استفاده از Test Labبا یا تست لابراتور برنامه نویسان می توانند قبل از انتشار عمومی نسخه اپلیکیشن را در انواع دستگاه ها در آزمایشگاه گوگل تست کنند. آنها می توانند نتایج ، از جمله فیلم ، عکس از صفحه و گزارش ها را در کنسول Firebase مشاهده کنند.
سرویس Test lab امکان دسترسی فیزیکی و مجازی به اپلیکیشن را در اختیار برنامه نویس قرار می دهد، بنابراین برنامه نویس می تواند اپلیکیشن خود را در محیطی واقعی آزمایش کند. این سرویس همچنین قابلیت ادغام با پلتفرم های دیگر نظیر اندروید استودیو برای کد نویسی اندروید یا ابزارهای تستینگ مرورگرهای اینترنتی را نیز دارد.
در نسخه رایگان روزانه می توانید ۱۰ تست در دستگاههای شبیه ساز شده و ۵ تست در دستگاه های فیزیکی گوگل انجام دهید.
مزایا و معایب فایربیس گوگل
مزایای firebase گوگل چیست؟
از مزایای سایت firebase که محصول گوگل است می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- نحوه کار با firebase را می توانید بدون انجام هزینه ای انجام دهید. البته ناگفته نماند در صورتی که نیاز به فضای ذخیره سازی بیشتری در دیتابیس دارید و یا می خواهید از امکانات پیشرفته تری استفاده کنید باید هزینه هایی پرداخت کنید.
- تمام اطلاعات فنی، APIها و منابع SDK به خوبی در این پلتفرم جمع آوری شده است. علاوه بر این آخرین اطلاعات و اخبار در شبکه های اجتماعی آن منتشر می شود.
- نحوه کار با firebase راحت است و اگر فردی حرفه ای نیستید و. حداقل دانش در زمینه برنامه نویسی دارید هم با آموزش درست می توانید از این سرویس استفاده کنید.
- هاستینگ فایربیس یک شبکه تحویل محتوا (CDN) دارد که به پلتفرم کلاد گوگل (Google Cloud) مجهز است.
معایب فایربیس گوگل چیست؟
- سایت firebase تحریم است است و باید حتما با فیلترشکن باز کنید ولی api که میده فیلتر نیست.
- همه امکاناتش رایگان نیست و برای دسترسی به امکانات رایگان باید پول پرداخت کنید.
- نمی توانید سایت ایرانی معرفی کنید پون کشور ایران را در لیستش ندارد و باید یک کشور دیگه را انتخاب کنید.
- دیتابیس Realtime به عنوان فضای اصلی ذخیره سازی در اختیار شما قرار دارد و در ساخت کوئری های پیچیده محدودیت دارد. علاوه بر این امکان اجرای روابط بین داده ها در دیتابیس Realtime بسیار مشکل است. البته چنین محدودیت هایی در دیتابیس Firestore وجود نخواهند داشت.
- پلتفرم Bass به طور کلی دارای مشکل وابستگی به فضای ابری است و امکان انتقال اطلاعات از آن به پلتفرم دیگر وجود ندارد.
- اگرچه فایربیس دارای ویژگی کراس پلتفرم (Cross-Platform) است اما در بخش موبایل بیشتر بر روی سیستم عامل اندروید تمرکز دارد و از اپلیکیشن های iOS پشتیبانی نمی کند.
در مورد استخدام firebase کار :
اگر شرکت یا سازمانی هستید که در زمینه برنامه نویسی موبایل یا سایت فعالیت می کنید و برای جلو بردن پروژه هایتان به استخدام firebase کار نیاز دارید نیاز نیست دنبال کسی باشید که همه کاره (بک اند کار، فرانت اندکار و در واقع فول استک) باشد بلکه باید دنبال کسی باشید که آموزش کامل firebase را یاد گرفته باشد و در واقع فایربیس کار باشه و بلد باشه چطوری از آن در پروژه استفاده کند.
مشابه ترین سایت firebase مانند:
همچنین بخوانید: زبان برنامه نویسی جاوا چیست و چه کاربردی دارد؟
همچنین بخوانید: انواع نسخه های جاوا، اخرین نسخه زبان جاوا، فهمیدن ورژن جاوا، کدام نسخه جاوا بهتر است؟
فرق بین firebase و mysql چیست؟
MySQL یک پایگاه داده ارتباطی سریع و آسان برای استفاده است که توسط مشاغل بزرگ و کوچک به طور یکسان استفاده می شود. دلایل زیادی پشت محبوبیت پایگاه های داده رابطه ای مانند MySQL وجود دارد. این برنامه به تنهایی یک برنامه بسیار قدرتمند است که با مدیریت زیر مجموعه بزرگی از عملکردهای گرانترین و قدرتمندترین بسته های پایگاه داده انجام می شود.
Firebase بر اساس ساختار داده ای است که توسط پایگاه داده NoSQL استفاده می شود با آنچه در پایگاه داده رابطه ای استفاده می شود بسیار متفاوت است. برخی از عملیات در NoSQL سریعتر از پایگاه داده های رابطه ای مانند MySQL هستند. ساختارهای داده ای که توسط پایگاه های داده NoSQL استفاده می شوند نیز نسبت به پایگاه های داده رابطه ای قابل انعطاف و مقیاس پذیر هستند.
دلیل اصلی این ساختار داده متفاوت می تواند سادگی طراحی ، مقیاس بندی افقی ساده تر به خوشه ماشین ها و کنترل بیشتر بر روی دسترسی باشد.
درباره Firebase:
- Firebase یک سرویس ابری است و یک پایگاه داده NoSQL است.
- در Firebase اطلاعات در ابر ذخیره یا پردازش می شوند.
- Firebase برای برنامه های Real Time مناسب است.
- Firebase فقط در GCP (Google Cloud Platform) در دسترس است. متعلق به گوگل است.
- در Firebase هر کلید/فیلدی را می توان به راحتی بدون تأثیر بر طراحی موجود اضافه کرد.
درباره MySQL:
- MySQL یک سیستم مدیریت پایگاه داده رابطه ای (RDBMS) است.
- MySQL بیشتر برای داده ها و معاملات رابطه ای استفاده می شود.
- MySQL در هر جایی نصب می شود و چندین ابر نسخه مدیریت شده آن را ارائه می دهند.
- MySQL از نظر طراحی انعطاف پذیر نیست، درج ستون جدید ممکن است بر طراحی تأثیر بگذارد.
همچنین بخوانید: استفاده از برنامه ساز اندروید یا برنامه نویسی اندروید؟
همچنین بخوانید: فروشگاه ساز اندروید چیست؟ مزایا و معایب اپلیکیشن سازهای فروشگاهی
نتیجه گیری از آموزش فایربیس در اندروید
اینکه فایربیس در اندروید چیست را به شما توضیح دادیم و شما را با مزایا، معایب و سرویس های آن آشنا کردیم. در صورتیکه تازه یادگیری اندروید نویسی را شروع کردید و می خواهید حرفه ای کار کنید باید یکسری از آموزش ها را برای ساخت هر اپلیکیشنی بلد باشید تا بتوانید به عنوان یک برنامه نویس اندروید در جایی مشغول شوید یا پروژه بگیرید.
این دوره نیاز به پیش نیاز ندارد. تمامی مفاهیم از صفر تا صد یعنی از سطح مبتدی تا پیشرفته به شما آموزش داده می شود.
همه دوره های آموزشی الکامکو | همه دوره های برنامه نویسی جاوا اندروید
مقالات مرتبط با آموزش برنامه نویسی اندروید:
استفاده از firebase در ایران رایگانه؟
برخی از امکانات آن آره